Dromedar On október - 29 - 2011

Aki nyitott szemmel járkál az utcán, vagy szokott TV-t nézni már biztos belefutott a Telenor saját márkájú androidos telefonjába a Telenor One Touch-ba, ami tulajdonképpen nem más, mint egy Alcatel One Touch 990. Sok mindent el lehet mondani róla, de érdemes mindezt az ár ismeretében feldolgozni, ugyanis ez a készülék jelen pillanatban 23-24ezer forintért elhozható kártyás csomagban. Pár helyen érezni is lehet, hogy ezért az árért némi kompromisszumot kell kötnünk, de egyáltalán nem ez a jellemző. Egy teljes értékű androidos telefonról van szó, az alsó- középkategóriába pozicionálva. Értelemszerűen a Telenortól érkezett hozzánk tesztelésre, amit ezúton is köszönünk szépen.

07

 
Az első pont, ahol észrevehetjük az alacsony árat az az indokoltnál semminél sem nagyobb doboz, amiben nyugszik a készülék. Ezzel természetesen abszolút nincs semmi baj, sőt a környezetvédő énünk nagy hurrá közepette vette ezt tudomásul. A doboz fedelét eltávolítva ránk köszön a telefon, alatta pedig a szokásos töltőfej, adatkábel, sztereó füles hármas leledzik a térkitöltő papírállomány társaságában. A 2 GB kapacitású memóriakártyát a készülékben kell keresni, mégpedig az akkumulátor alatt. Fekete pont, erről igazán le lehetne már szokni.
08
 
Kezünkbe kapva a készüléket konstatálhatjuk, hogy a megszokottnál kicsit kocább versenysúllyal (147 gramm) rendelkezik, de annyi baj legyen. Az előlap nagy részét szokás szerint egy kijelző foglalja el, ami ez esetben 3,5 hüvelyk átmérőjű, 320*480 pixeles felbontással bíró, multitouch képes TFT csoda. Korrekt fényerő, kicsit fakó színek, normál betekintési szög, ez jellemző rá. Alatta három érintésérzékeny gomb (beállítások, keresés, vissza) és egy fizikailag is létező negyedik kapott helyet, amely arra hivatott, hogy a kezdőképernyőre repítsen minket. Fent a porgyűjtő hangszóró, érzékelők és egy másodlagos kamera található. A telefon oldalán egy krómszínű műanyag csík fut körbe. Jobb oldalon ezen fekszik a hangerőgomb páros, míg baloldalon a ki-bekapcsolásra és képernyőzár kezelésére hivatott gomb található. Fent egy fedetlen microUSB nyílás és az audiokimenet van, alul semmi.
04
 
A telefon hátlapja egy kellemes tapintású plasztik darab, lekerekített sarkokkal. Ide költözött az 5 megapixeles kamera a LED villanó és a hangszóró szomszédságába. Utóbbiról is elmondható, hogy valószínűleg itt is elég sok por fog bekerülni a készülékbe. Lent még egy Telenor logó és felirat található, hogy ne feledkezzünk meg róla kinek a kölyke került kezünk ügyébe.
06
 
A készülék lelke egy 600 MHz-es MSM7227 processzor, Andreno 200 GPU-val. Ezek mellé társul 512 MB-nyi ROM, amiből 200 MB-nyi terület érthető el a felhasználói programok számára. Ezt nem lehet csúcskategóriának nevezni, ez az a kategória, amit 23ezer forintért elhozol a boltból, ennyiért felesleges lenne többet várni, de ez jól is van így. Ez a vas az Android 2.2.2-es verzióját cipeli el a vállán, amit nem igazán piszkáltak, nagyrészt az alaprendszer köszön vissza. Van öt kezdőképernyőnk a widgetek számára, a menüben az ikonok vertikálisan sorakoznak. A sebesség egyébként az alapvető dolgokra elégséges, néha görgetésnél megakad, de minél tovább használja az ember annál kevésbé feltűnő, meg lehet szokni.
 
Az extra alkalmazások ezúttal se maradtak el. Ide sorolható a Facebook, valamint a Twidroyd, mint Twitter alkalmazás és a Layar. A Zseblámpa és Jegyzettömb nem szorul magyarázatra, a Shazam egy zenefelismerő szoftver, míg az AccuWeather az időjárás előrejelzésére szolgál. Ezen kívül kapunk Opera Mini böngészőt, Barcode Scanner néven egy QR-kód olvasót, az irodai szoftver szerepét az Office Suite tölti be, a Telenor Segítség App pedig egyfajta ügyfélszolgálat alkalmazás. Külön kiemelendő még továbbá az Adatkorlátozó, amely a havi adatforgalmat figyeli helyettünk. És ha mindez nem elég természetesen felpattanhatunk az Android Marketre további alkalmazások után kutatva, vagy pedig megnyitjuk az Easy Installer nevű kis applikációt, amivel az SD kártyán lévő további szoftvereket tudjuk feltelepíteni.
 
A telefon kamerája 5 megapixeles, vagyis 2592*1944 pixel felbontású képek elkészítésére alkalmas, valamint 800*480 képpontos mozgóképeket is rögzíthetünk. A kameraszoftverben expozíciót, fehéregyensúlyt, fényérzékenységet, felbontást, képméretet és -minőséget tudunk állítgatni, választhatunk jelenetmódok közül valamint lehetőségünk van háromszoros digitális zoom-ra is. Az elkészült képek minősége a tökéletestől mindenképp távol áll. A zajszűrő algoritmusnak köszönhetően kicsit elmosódnak a részletek, a világos részek hajlamosak beégni, valamint a LED villanó sem a legerősebb fajta. Képek visszanézésénél működik a két ujjas nagyítás.
05
 
A zenelejátszóval azonban nincs semmi baj. Kicsit átfirkálták az alap felületet, de a funkcióktöbbnyire megmaradtak. Szűrhetjük a zenéket előadó, album szerint, van lejátszási lista, albumborító, viszont a hangszínszabályzó hiánycikk. A mellékelt füles egy rendkívül borzasztó darab, körülbelül 10 percig tudtam vele zenét hallgatni, aztán lecseréltem inkább egy saját kiegészítőre. Elég furcsán adja vissza a magas-mély hangokat, valamint kényelmetlenül is illeszkedik a fülbe. Rádiót is tudunk hallgatni egy fülhallgató csatlakoztatásával, a szoftver képes automatikus csatorna keresésre.
 
Az adatkommunikációs képességek teljesen átlagosnak mondhatóak. Négysávos GSM modul, 7,2 Mbps sebességgel randalírozó HSDPA, Bluetooth 3.0, a-GPS modul, 802.11 b/g szabványon működő WiFi, valamint a mobilinternetet meg is tudjuk osztani. Internetezni a beépített böngészőn és Opera Mini-n keresztül is tudunk. Van flash támogatás, itt is működik a multitouch, de ha ezt a kettőt egyszerre próbáljuk kihasználni könnyen megismerhetjük a készülék határait.
 
A telefont egy 1300 mAh kapacitású lítiumos akkumulátor látja el energiával. Ha sokat nyomkodjuk egy napig teszi ezt, de ha nem hagyjuk bekapcsolva a 3G-t és kímélve használjuk a készüléket két napig lazán meghajtja. Töltőre lógatva amúgy egy jópofa kis animáció költözik ki a készenléti képernyőre, ahogy csöpög az energia az akksiba.
 
Summázva a tapasztalatokat, tulajdonképpen egészen kellemesre sikeredett a Telenor One Touch. Persze a hardver már alsó kategóriásnak számít, a kamera se mindig hozza a stabil közepest, a sebesség is meg-megakad, de továbbra se feledkezzünk meg róla, hogy kártyás csomagban már 23- 24ezer forintért elhozhatjuk. Ez így egyben elég lehet arra, hogy konkurenciát jelentsen a ZTE és Huawei készülékeknek, de ha ennél komolyabbra vágyunk érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni.
 
 
Készülék fotók  

no images were found

 

Tesztképek  

no images were found

 

Teszt videó

3 Hozzászólás eddig.

 1. Yarner szerint:

  Egy ismerősöm ilyet vett első okostelefonnak – nem egy power user, facebookozik, twittel, néha webezik, zenét hallgat; kell neki rajta szótár app, meg persze telefon.
  Nagyon boldog vele, rettenetesen elégedett – hetekkel a vásárlás után is.

  • nyuzella. szerint:

   A fiúk után én is megkaptam most egy picit, és ugyanezek a tapasztalatok. Egy-két játékkal meggyűlt a baja, de semmi egyéb. :))

 2. […] hogy nálunk járt a Telenor One Touch névre hallgató készülék, amit Riccio kolléga tesztelt. Én akkoriban még a blog közelében sem jártam, szóval nekem is át kellett futnom a tesztet, […]

Szólj hozzá!